Sääntöehdotus 03.03.2025

tanssi logo
Koti Uutiset &
Artikkelit
Sähköposti Liittyminen

Ajankohtaista

Säännöt nyt 03.03.2025

Sisällysluettelo

  1. § Toiminimi ja kotipaikka
  2. § Toiminnan tarkoitus ja toimialat
  3. § Osuuskunnan jäsenyyden hakeminen, alkaminen, siirtäminen ja päättyminen
  4. § Osuuskunnan palvelujen käyttäminen
  5. § Jäsenen vastuu osuuskunnassa
  6. § Osuuskunnan ylijäämän käyttäminen
  7. § Oman pääoman käyttäminen
  8. § Osuuskunnan toiminimen kirjoittaminen
  9. § Osuusmaksu
  10. § Liittymismaksu
  11. § Oikeuksiltaan tai velvollisuuksiltaan toisistaan poikkeavat osuudet ja niiden erot
  12. § Suostumuslauseke
  13. § Omien osuuksien ja osakkeiden hankkiminen
  14. § Osuuskunnan kokoukset
  15. § Osuuskunnan hallitus
  16. § Osuuskunnan edustajisto
  17. § Kokouskutsut ja tiedonannot
  18. § Osuuskunnan toimihenkilöiden ja toimitusjohtajan valinta
  19. § Toiminnan- tai tilintarkastus
  20. § Osuuskunnan varojen jakaminen osuuskunnan sulautuessa, purkautuessa ja rekisteristä poistettaessa
  21. § Avustukset, lahjoitukset ja perinnöt
  22. § Erimielisyyden ratkaiseminen
  23. § Sääntöjen muuttaminen
  24. § Osuuskuntalaki

Huom. Muutetut pykälät: 1, 2, 7, 9, 14, 16, 19 ja 22 ovat hieman suuremmalla fontilla.

1 § Toiminimi ja kotipaikka

Osuuskunnan toiminimi on Suomen Kansan Demokraattinen osuuskunta ja sen kotipaikka on Hämeenlinna. Osuuskunnan nimestä voi käyttää lyhennettä SKDO.
Osuuskunnan nimi on ruotsiksi Demokratiska andelslaget för Finland lyhennykseksi DAFF ja englanniksi Finnish People’s Democratic Cooperative, lyhenne FPDC.

2 § Toiminnan tarkoitus ja toimialat

Osuuskunta on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon yhteisö. Sen tarkoituksena on nyt edistää rauhan, humanismin, demokratian ja ihmisoikeuksien arvoja ja aatteita yhteiskunnassa. Arvot ovat dynaamisia ja kehittyvät ja muuttuvat yhteiskunnallisen muutoksen ja tilanteen mukaan ajan saatossa. Osuuskunnan tavoite on seurata aikansa ja osallistua tähän arvokeskusteluun. Sen tarkoituksena on auttaa, yhdistää ja koordinoida yhteistoimintaan jäseniä ja muita sekä heidän yhteisöjään toimimaan yhdessä toistensa kanssa. Toiminnassaan yhteisö tukeutuu todellisuuteen ja arvostaa tutkimusta ja tieteellistä lähestymistapaa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi osuuskunta voi ottaa toteuttaakseen eri toimialoilla kaikkea laillista liiketoimintaa, jota voidaan harjoittaa myös yhteistoiminnassa muiden toimijoiden kanssa.

3 § Osuuskunnan jäsenyyden hakeminen, alkaminen, siirtäminen ja päättyminen

Jäseneksi voidaan hyväksyä 18 vuotta täyttäneitä henkilöitä ja rekisteröityjä oikeushenkilöitä. Osuuskunnan jäseneksi pyrkivän on tehtävä siitä kirjallinen hakemus hallitukselle, joka päättää jäseneksi ottamisesta ja erottamisesta. Jäsenyys alkaa, kun hakija on hyväksytty jäseneksi. Jäsen voi erota osuuskunnasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti osuuskunnalle. Jäsen voi erota osuuskunnasta aikaisintaan yhden (1) vuoden kuluttua jäsenyyden alkamisesta. Osuuskunnan jäsenyyden siirtämisestä on tehtävä kirjallinen hakemus osuuskunnan hallitukselle, joka päättää jäsenyyden siirtämisestä. Jäsen voidaan erottaa jos hän on rikkonut sääntöjä, tai toistuvasti jättänyt noudattamatta jäsenen ja osuuskunnan välisiä sopimuksen edellyttämiä velvoitteita, toiminut osuuskunnan etujen vastaisella tavalla, aiheuttaa mainehaittaa osuuskunnalle, tai jostakin muusta perustellusta syystä. Jäsen voidaan erottaa, jos hän on laiminlyönyt jäsenyydestä johtuvat velvollisuudet, ei hyväksy jäsensopimusta tai siihen osuuskunnan kokouksen päätöksellä tehtyjä menettelytapoja tai näihin tehtyjä muutoksia. Mahdollinen sijoituspääoma kuten sijoitusosuudet eivät anna oikeutta osuuskunnan jäsenyyteen.

4 § Osuuskunnan palvelujen käyttäminen

Osuuskunnan palveluja voivat käyttää muutkin kuin jäsenet hallituksen päätöksellä.

5 § Jäsenen vastuu osuuskunnassa

Jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan veloista ja sitoumuksista.

6 § Osuuskunnan ylijäämän käyttäminen

Osuuskunta ei jaa ylijäämää, vaan voittoa tavoittelemattomana, yleishyödyllisenä yhteisönä käyttää sen toimintansa tarkoituksen mukaisen yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen joko kehittämällä omaa toimintaansa tai sijoittamalla ja lahjoittamalla sen toimintansa tarkoituksen mukaisesti.

7 § Oman pääoman käyttäminen

Osuuskunta ei jaa jäsenilleen tai tukiosuuden omistajilleen varoja vapaan oman pääoman rahastosta. Osuuden palautuksen määrä on merkintähinnasta maksetulle osuuspääomaan merkitylle määrälle laskettava osuus palautukseen käytettävissä olevasta omasta pääomasta. Palautuksen enimmäismäärä on merkintähinnasta maksettu määrä. Osuuspääoman ja tukiosuuksien sekä vararahaston alentamista ei saa käyttää varojen jakamiseen jäsenille tai osuuden ja osakkeen omistajille. Hankittaessa tai lunastettaessa omia osuuksia ja tukiosuuksia niistä maksettava vastike saa olla enintään niistä maksettu merkintähinta, eikä hankkiminen tai lunastaminen saa tapahtua osuuspääomaa alentamalla.

8 § Osuuskunnan toiminimen kirjoittaminen

Osuuskunnan toiminimen kirjoittavat toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtajat, kukin yksin. Tarvittaessa hallitus voi myöntää nimenkirjoitusoikeuden osuuskunnan jäsenelle tai osuuskunnan palveluksessa olevalle henkilölle tai myös osuuskunnan ulkopuoliselle henkilölle. Hallitus voi päättää myös prokuran antamisesta.

9 § Osuusmaksu

Jäsen on velvollinen osallistumaan osuuskuntaan yhdellä (1) osuudella. Osuuden nimellisarvo on sata ( 100 ) euroa. Osuuskunnalle maksettavasta merkintähinnasta ja maksuehdoista päättää osuuskunnan kokous tai osuuskunnan kokouksen valtuuttamana osuuskunnan hallitus. Osuuden merkintähinta voi poiketa osuuden nimellisarvosta. Merkintähinnan tulee kuitenkin aina olla vähintään osuuden nimellisarvo. Osuuden merkintähinta merkitään kokonaisuudessaan osuuspääomaan, ellei osuuskunnan kokous tai hallitus osuuskunnan kokouksen valtuuttamana toisin päätä. Osuuden merkintähinnasta on vähintään nimellisarvoa vastaava määrä merkittävä osuuspääomaan. Jäsenen tulee maksaa osuudesta suoritettava summa yhdessä erässä osuuskunnan osoittamalle pankkitilille kuukauden kuluessa jäseneksi hyväksymisestä. Osuuskunta voi antaa oikeuden merkitä tukiosuuksia, myös muille kuin jäsenille. Tukiosuuden merkintähinta voi olla eri, kuin osuusmaksun.

10 § Liittymismaksu

Niiltä jäseniltä, jotka liittyvät osuuskuntaan 31.12.2026 jälkeen, voidaan periä liittymismaksu, jonka suuruudesta hallitus päättää tilikausittain. Liittymismaksu on maksettava osuusmaksun suorittamisen yhteydessä. Liittymismaksua ei palauteta.

11 § Oikeuksiltaan tai velvollisuuksiltaan toisistaan poikkeavat osuudet ja niiden erot

Osuuskunnan jäsenellä tai muulla on oikeus saada tukiosuuksia, joiden antamisesta päättää osuuskunnan kokous tai osuuskunnan kokouksen valtuuttamana hallitus. Tukiosuudet eivät tuota purkamistilanteessa oikeutta osuuksien yhteenlasketun määrän jälkeen jäävään netto- omaisuuteen. Uusien osuuksien ja tukiosuuksien merkintähinnasta ja sen suorittamisajasta ja -tavasta on määrättävä osuuskunnan kokouksen päätöksessä.

12 § Suostumuslauseke

Osuuden ja tukiosuuden hankkimiseen luovutustoimin vaaditaan osuuskunnan suostumus. Suostumuksen antamisesta päättää osuuskunnan hallitus.

13 § Omien osuuksien ja tukiosuuksien hankkiminen

Omien osuuksien ja tukiosuuksien hankkimisesta päättää osuuskunnan kokous.

14 § Osuuskunnan kokoukset

Osuuskunnan sääntömääräisiä kokouksia pidetään vuosittain yksi eli varsinainen osuuskunnan kokous. Ylimääräinen osuuskunnan kokous pidetään, milloin hallitus katsoo sen tarpeelliseksi, tai tilintarkastaja tai yksi kymmenesosa (1/10) jäsenistä pyytää sitä kirjallisesti tai se on muutoin lain mukaan pidettävä. Osuuskunnan kokoukseen voi hallituksen niin päättäessä osallistua myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen kautta. Jäsen voi osallistua osuuskunnan kokoukseen henkilökohtaisesti, oikeushenkilö voi valtuuttaa yhden henkilö edustamaan yhteisöä jäsenkokoukseen. Asiamies voi edustaa osuuskunnan kokouksessa itseään ja enintään yhtä jäsentä. Varsinainen osuuskunnan kokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä osuuskunnan kotipaikassa kuuden (6) kuukauden sisällä edellisen tilikauden päättymisestä. Kokous voidaan erittäin painavista syistä pitää muullakin paikkakunnalla. Varsinaisessa osuuskunnan kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. esitetään edellisen tilikauden toimintakertomus, tilinpäätös ja mahdollinen toiminnan- tai tilintarkastuskertomus
  2. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta
  3. päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle sekä muille vastuuvelvollisille
  4. päätetään taseen osoittaman ylijäämän käyttämisestä tai tappion peittämisestä
  5. määrätään hallituksen jäsenten ja tarvittaessa toiminnan- tai tilintarkastajien palkkiot
  6. päätetään hallituksen jäsenten ja varajäsenten lukumäärästä
  7. valitaan hallituksen jäsenet ja varajäsenet
  8. valitaan, osuuskunnan kokouksen niin päättäessä, toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja tai vähintään tilintarkastuslain edellyttämä määrä tilintarkastajia ja varatilintarkastajia tai tilintarkastusyhteisö
  9. päätetään tarvittaessa osuuskunnan menettelytavoista
  10. päätetään osuuskunnalle, mahdollisesti valittavasta edustajiston vaalin järjestämisestä
  11. valitaan edustajiston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan edustajiston vaalivuotta seuraavana vuotena ja tarvittaessa muutoinkin
  12. esitetään osuuskunnan edustajiston laatima vuosiraportti
  13. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

15 § Osuuskunnan hallitus

Hallituksen jäsenmäärä on kolmesta yhdeksään (3-9 ) ja (3-9 ) varajäsentä. Hallituksen jäsenen toimikausi on kaksi toisiaan seuraavien varsinaisten osuuskunnan kokousten välistä ajanjaksoa. Ensimmäisenä toisiaan seuraavien varsinaisten osuuskunnan kokousten välisenä ajanjaksona hallituksen jäsenistä arvotaan lähinnä puolet erovuoroon.
Hallituksen jäsenmäärän päättää varsinainen osuuskunnan kokous. Hallituksen jäsenenä voi toimia myös henkilö, joka ei ole osuuskunnan jäsen tai edusta osuuskunnan jäsentä.
Hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valitsee jäsenkokous. Hallituksen tehtävänä on muualla säännöissä mainittujen tehtävien lisäksi:

  1. hallitus päättää osuuskunnan palvelumaksuista ja niiden hinnasta
  2. hallituksen on huolehdittava siitä, että osuuskunnan kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty
  3. valmistella, päivittää ja toteuttaa osuuskunnan liiketoimintasuunnitelmaa
  4. valita ja tarvittaessa erottaa osuuskunnan toimitusjohtaja ja päättää hänen tehtävistään työehdoistaan ja palkkauksestaan
  5. perustaa tarvittaessa työpareja, työryhmiä ja uusia kehitettäviä liiketoiminta-alueita
  6. valmistella osuuskunnan kokouksen päätettäväksi osuuskunnan kannalta laajakantoisen tai merkittävät asiat
  7. kutsua kokoon osuuskunnan kokous ja valmistella siinä käsiteltävät asiat
  8. laatia osuuskunnan kokoukselle toimintakertomus ja tilinpäätös sekä tehdä jäsenkokoukselle ehdotus ylijäämän käytöstä tai tappion peittämisestä
  9. päättää osuuskunnan jäsenten hyväksymisestä ja erottamisesta

16 § Osuuskunnan edustajisto

Jäsenkokous voi päättää tarvittaessa valita osuuskunnalle edustajiston.
Jäsenkokous voi asettaa kokouksessaan ehdokkaita edustajiston vaalin. Ehdokas voi olla osuuskunnan jäsen, tai muu, joka on lupautunut ehdokkaaksi vaaliin. Jäsenjärjestöt voivat asettaa myös enintään yhden ehdokkaan edustajiston vaaliin. Äänestysoikeus on osuuskunnan jäsenillä. Edustajistoon voidaan valita vähintään 12 ja enintään 24 edustajaa.
Jäsenkokous valitsee edustajiston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vaalivuotena kokouksessaan ja vahvistaa tai peruuttaa aikaisemman valintansa vuosittain jäsenkokouksessa, hallituksen esityksestä. Vaalit toimeenpannaan jäsenkokouksen päättämällä aikana tavalla hallituksen toimesta ja siihen pitää olla osallistumisoikeus jäsenillä verkon kautta. Edustajisto valitaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Jos edustajistoon valitun toiminta keskeytyy jostakin syystä kesken toimintakauden, tulee osuuskunnan seuraavan jäsenkokouksen täydentää edustajistoa, valitsemalla siihen uuden jäsenen. Edustajiston jäsenyys alkaa välittömästi kun edustajiston vaali on vahvistettu ja päättyy, kun uusi edustajisto on valittu.
Edustajiston ensimmäinen tehtävä on arvioida ja raportoida jäsenkokousta vuosittain miten toimintaympäristön ja osuuskunnan toiminnan tarkoitus ja toimialat edistyvät.
Edustajiston tulee pitää vuosittain vähintään yksi edustajien kokous. Edustajiston kutsuvat kokokseen edustajiston puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Jäsenkokous voi päätöksellään antaa edustajistolle myös muita tehtäviään.

17 § Kokouskutsut ja tiedonannot

Kutsu osuuskunnan varsinaiseen kokoukseen ja edustajiston kokouksiin toimitetaan jäsenille aikaisintaan kaksi kuukautta ja viimeistään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta. Kokouskutsu ja muut tiedoksiannot toimitetaan sähköpostitse jäsenen ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen tai muulla osuuskunnan kokouksen päättämällä sähköisellä tavalla. Niille jäsenille, jotka eivät pysty tai halua vastaanottaa kutsuja sähköisesti, toimitetaan kutsut kirjallisesti henkilökohtaisesti tai jäsenen ilmoittamaan postiosoitteeseen.

18 § Osuuskunnan toimihenkilöiden ja toimitusjohtajan valinta

Hallitus valitsee ja nimeää tarvittavat osuuskunnan toimihenkilöt. Osuuskunnalla voi olla toimitusjohtaja, jonka hallitus valitsee tarvittaessa.

19 § Toiminnan- tai tilintarkastus

Osuuskuntaan valitaan tilintarkastaja ja hänelle varamies sen mukaan mitä voimassa oleva tilintarkastuslaki edellyttää. Silloin kun osuuskunnalla ei ole velvollisuutta valita tilintarkastajaa, voidaan myös toiminnantarkastaja jättää valitsematta.

20 § Osuuskunnan varojen jakaminen osuuskunnan sulautuessa, purkautuessa ja rekisteristä poistettaessa

Osuuskunnan varat jaetaan osuuskunnan jäsenmäärän mukaisessa suhteessa osuuskunnan. Tukiosuudet eivät tuota oikeutta jako- osuuksien yhteenlasketun määrän jälkeen jäävään netto-omaisuuteen. Osuudelle tuleva jako-osuus netto-omaisuudesta on enintään merkintähinnasta osuuskunnalle suoritettu osuuspääomaan merkitty määrä.
Osuuksien ja tukiosuuksien jako-osuuksien yhteenlasketun määrän jälkeen jäävä netto-omaisuus lahjoitetaan osuuskunnan yleishyödyllistä tarkoitusta palvelevaan kohteeseen.
Edellä mainitut varojen jakamisen rajoitukset sekä netto-omaisuuden määräytymistä, siihen kohdistuvien oikeuksien määrittelyä ja sen jakamista koskevat määräykset koskevat myös sulautumista ja rekisteristä poistoa.

21 § Avustukset, lahjoitukset ja perinnöt

Osuuskunta voi ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja perintöjä.

22 § Erimielisyyden ratkaiseminen

Riidat osuuskuntaa koskevissa asioissa toiselta puolen osuuskunnan ja toiselta puolen hallituksen jäsen, selvitysmiehen tai osuuskunnan jäsenen välillä, saa panna vireille osuuskunnan kotipaikan alioikeudessa, tai riidan osapuolien niin erikseen sopiessa välitysmenettelystä.

 

23 § Sääntöjen muuttaminen

Sääntöjen muuttamisesta päättää osuuskunnan kokous. Päätös on pätevä, ellei laissa tai näissä säännöissä ole muuta säädetty, jos sitä kannattavat jäsenet, joilla on vähintään kolme neljättä osaa annetuista äänistä.

 

24 § Osuuskuntalaki

Muilta osin noudatetaan voimassa olevaa osuuskuntalakia.


Tulevaa

Sääntöehdotuksen tekeminen osuuskunnan perustavalle kokoukselle. Katso reittisuunnitelmaa.


Historiaa

Sääntöhistoriaa ei yhteisöllä vielä ole.

Aikaisempi 08022025 sääntöluonnos


Arkisto

Vuoden 2023 uutiset

Arkistoon siirretyn ensimmäisen uutisen otsikko